آموزش باتری به باتری کردن خودرو
آموزش باتری به باتری کردن خودرو
آموزش باتری به باتری کردن خودروممکن است ظاهرا این محتوا برای خیلی از مخاطبان خودرو و رانندگان باتجربه، ساده و جزئی باشد، اما تعداد بسیاری از رانندگان، به زمان بروز عیب در باتری، ناتوان از اجرای این عمل و برقرسانی بین خودروها هستند.
قبل ازصحبتی، بیان این نکته که داشتن دو کابل خوب و ایده آل بمنظور کارهای انتقال برق از باتری سالم خودرو به خودروی دیگر، بسیار مهم است. با این اوضاع، حتی اگر صاحب یک خودروی تازه یا سالم همراه باتریهای نو هستید، برای بکارگیری در وضعیت مهم؛ قطعا کابلهای خاص انتقال برق را، همواره در صندوق بار، داشته باشید. این ادوات که ظاهرا ساده و ساخته شده از دو شاخه سیم پرحجم با حالت گازنبری (سوسماری) در دوطرف هستند، در ایران به کابل باتری به باتری یا کابل جامپر، معروف هست.
موضوع جالب در مورد کار برقرسانی میان خودروها، ایمنی آن است. این پروسه، اگر اشتباه انجام شود، ممکن است موجب خسارات سختی به یک یا هردو خودرو شود. از طرفی دیگر، اگرچه خودروی ناقص که ظاهرا روشن نمیشود، در بخش باتری با مشکلی روبه رو نباشد، اما کار باتری به باتری برای آن صحیح انجام شود، هیچگونه آسیبی به خودروهای شرکتکننده در این پروسه، وارد نخواهد شد.
چطور متوجه شویم، باتری خودرو مشکل دارد و احتیاج به باتری به باتری است؟
در قسمت بالا عرض کردم که لنت ترمز روشننشدن یا به بیانی صحیح، استارت نخوردن خودرو، نخستین و بااهمیت ترین علت احتیاج آن، به یک باتری دیگر است، اما در صورتی که خودرو استارت میخورد و صدای همیشگی مرتبط به آن، به گوش میرسد، اما روشن نمیشود، میتوان اطمینان حاصل کرد که باتری سالم است و نقص دیگری در خودرو، وجود دارد.
برترین راه برای مطمئن شدن از کارکرد باتری، استارت زدن نیست و انجام همیشگی این عمل، می تواند باتری سالم را، ضعیف و شما را نیازمند تعمیرکار و کارهای برقرسانی کند. پس اگر با چرخواندن سوئیچ (یا فشار دکمهی مربوط به استارت) برای ۱ تا ۳ بار، خودرو روشن نشد، دیگر استارت نزنید. در این وضعیت، سوئیچ را تا گام پیش از استارت بچرخوانید و چراغهای اصلی را روشن کنید، اگر چراغهای بخش پشت فرمان، کمنور هستند، می شود از ضعیف بودن باتری اطمینان حاصل کرد. در این وضعیت، نور چراغهای اصلی خودروهم، ناتوان تر از حالت عادی خواهند بود.
دیگر مورد بااهمیت در پروسه اطمینان از ناتوانی باتری، همین روشنشدن کم توان چراغها به شمار می آید. اگر شما بهطور همیشه و حداقل دوبار در هفته از خودرو استفاده میکنید ودر زمان چرخواندن سوئیچ استارت در گام اول، حتی کمترین روشنائی در چراغهای پشت پنل ندیدید، ممکن است که باتری خودروی شما دزدیده شده باشد یا حتی نقصی در باتری نباشد و به برای مثال، یکی از سیمهای متصل به باتری، از جای خود کنده شده باشند. دیگر نقص موجود در این وضعیت، زنگزدگی یا به بیانی اسیدزدگی پایانهها ( مخصوصا در باتریهای اسیدی) است که به کمک سنبادهی زبر، برس فلزی و آب جوش، برطرف میشود.
چگونگی انجام باتری به باتری
قطعا بعد از اطمینان پیداکرودن از ایراد در باتری خودرو، احتیاج به یک باتری بدون عیب( سالم) هستیم تا با وصل شدن کابلهای قابل حمل، میان باتری کامل و باتری ناقص، کار برقرسانی انجام شود. مشخص است که این پروسه، قادر است بواسطه باتری سالم، روی یک خودروی دیگر، یا هر باتری سالم شبیه آن که از مکانی دیگر تامین شده باشد، براساس گام های زیر؛ انجام شود.
۱- شما احتیاج به یک آموزش باتری به باتری کردن خودرو سالم، با مرتبه ولتاژی شبیه به نسخه خود هستید، اگرچه حدودا تمام خودروهای سواری از باتریهای ۱۲ ولت بهره می گیرند، وارسی این نکته از روی بدنهی باتریها و مشاهده جمله 12V، به راحتی قابل اجرا است.
۲- خودروهایی که قرار است در پروسه برقرسانی شرکت کنند، در کنار هم قرار دهید. درصورتیکه در جایی هستید که قابلیت پارک خودروها به طور مقابل ( اصطلاحا شاخ به شاخ) وجود دارد و نقص قانونی ندارد، این عمل را انجام دهید، اما جایی بین خودروها، قرار دهید و اطمینان حاصل کنید که رابطه و اتصالی میان بدنهی آنها وجود نداشته باشد.
۳- بعد از کنارهم قرار دادن خودروها، بایستی هر دو خودرو در شرایط خاموش باشند و انواع مدرن به بیانی پارک باشند. بمنظور اطمینان از این مسئله، سوئیچ خودروها را از قسمت مربوطه در خودرو، بردارید . علی رقم این، همه ابزارهای درون خودرو، مانند فنها، سیستم بخاری و کولر را، در شرایط خاموش قرار دهید.
۴- کابلهای جامپر استاندارد، قرمز وسیاه رنگ هستند. درصورتیکه کابلهای همرنگ موجود دارید، با هر ابزار ممکن، روی آنها نشانه گذاری کنید تا در زمان استفاده، اشتباه نکنید، زیرا یکی از کابلها ( نوع قرمزرنگ) بایستی میام پایانههای مثبت و کابل دیگر (نوع سیاهرنگ) میان پایانهی منفی باتری سالم و نقطهی زمین (که در ادامه توضیح می دهیم)، متصل شوند. مسئله مهم در این گام، مطمئن شدن از از ارتباط فلز با فلز (رسانا با رسانا) میان سرکابلها و پایانهی باتریها، بسیارمهم است، بنابراین پیش از رفتن به گام بعد، این بخش ها را به شکل نمایی وارسی کنید و اگرچه زنگزدگی یا دلیل دیگری در این قسمت ها موجود است، با بکارگیری از کاغذ سنباده، برس فلزی و همینطور آب جوش، شروع به برطرف کردن موانع اتصال کنید.
۵- مهمترین قسمت این پروسه، اتصال باتریها بواسطه کابلهای جامچر به همدیگر است که بایستی با مراقبت و توجه زیاد صورت گیرد. در این گام، نخست کابل قرمز رنگ را، به پایانهی مثبت باتری ناقص وصل کنید.
۶- بایستی طرف دیگر کابل قرمز، به پایانهی مثبت باتری سالم، متصل شود. این کار را انجام دهید.
۷- به دنبال کابل دوم (کابل سیاهرنگ) بروید و یک سوی آنرا، به پایانهی منفی باتری سالم، متصل کنید.
۸- سر دیگر کابل دوم را، به بخش فلزی بدنهی موتور یا قسمت فلزی دیگری از خودروی دارای باتری ناقص، متصل کنید.این کار، بهتر از اتصال کابل، به پایانهی منفی باتری ناسالم است.
۹- دوباره اتصالات میان باتریها، آموزش باتری به باتری کردن خودرو و کارهایی که تاالان انجام دادهاید را مطالعه کنید. اطمینان حاصل کنید، کابلهای استفاده شده، در مسیر اشتباه، مانند مجاورت فنهای رادیاتور یا چسبیده به بخش های پرحرارت موتور خودرو، نباشند.
۱۰-به گفته ملت یدک به سراغ خوردویی که باتری سالم در آن قرار دارد بروید و استارت بزنید. پس از روشن شدن این خودرو، چند دقیقه صبر کنید تا عملیات برقرسانی (شارژ باتری معیوب) انجام شود. در این مدت میتوانید یک بار دیگر، اتصال کابلها به محل صحیح را بررسی کنید.
۱۱- به دنبال خودرویی که باتری ناقص در آن وجود دارد بروید و آنرا روشن کنید. درصورتیکه استارت نخورد، با مراقبت کامل محل اتصال کابلها به پایانهها را چک کرده و محل اتصالات را کمی عوض (جابه جا) کنید.
۱۲- بعد از روشن شدن خودروی ناقص، تقریبا یک الی ۲ دقیقه صبوری کنید.
۱۳- تفاوتی نمیکند خودروی ناقص روشن شده باشد یا نه، کارهای جداسازی کابلها باید با مراقبت کامل و مرحله به مرحله صورت گیرد، اما درست خلاف گام های قبل، یعنی نخست بایستی کابل سیاه (منفی) از بدنه یا قسمت فلزی موتور خودروی ناقص کنده شود. این عمل را با مراقبت دوچندان انجام دهید.
۱۴- سر دیگر کابل سیاه (منفی) را از پایانهی مربوطه خارج کنید.
۱۵- اولویت باز کردن کابل قرمز (مثبت) زیاد مهم نیست و تنها بایستی با مراقبت و بدون اتصال بخش های سرکابل به دیگر قسمت ها، از پایانههای دوطرف کنده شود.
۱۶- اگر خودروی شما، به راحتی روشن شده است، حداقل برای زمان ۱۰ دقیقه، آنرا خاموش نکنید تا باتری ناقص، شارژ شود. در این وضعیت، رانندگی با سرعت کم و دندهی سنگین، مناسبتر از نگهداشتن خودرو و ایجاد گازهای مسمومکننده، مخصوصا در محیط بسته است.
۱۷- در اولین زمان به تعمیرکار مجاز و باتجربه در عملیات برق خودرو مراجعه کنید.